De cameraman heeft zich goed voorbereid. Zijn camera staat klaar op een statief, het licht is ingesteld en de audiocheck is gedaan.
Het is een avond waarop een concert rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Het Concertgebouworkest en pianist Yefim Bronfman spelen onder leiding van Philippe Herreweghe het Vijfde pianoconcert van Ludwig Van Beethoven.
Achter de schermen werkt een groot team al dagen aan de voorbereidingen voor de uitzending. In de zaal hangen en staan op uitgekiende plekken op afstand bedienbare camera’s. Net als bij sportwedstrijden worden vooraf en naderhand de sterren geïnterviewd. Een presentator vraagt hen wat ze van de uitvoering vinden of verwachten; “wat ging er door je heen?”. Maar nu nog niet, want de presentator is nog onderweg.
De cameraman achter de schermen
De cameraman wacht achter de schermen op het moment waarop hij aan het werk kan. Tijdens de uitzending stuurt hij beelden van goede kwaliteit naar de regiekamer. De cameraman draagt een koptelefoon. Daarmee ontvangt hij opdrachten van de regisseur en met een microfoon kan hij ook overleggen.
Maar, nu een uur voor de uitzending begint, draagt de cameraman de headset ‘half’ op zijn hoofd. Terwijl hij wacht op de interviewer, ijsbeert hij langzaam door de kleine loge. Ondertussen kijkt een collega van hem, die een bedrijfsfilm maakt, toe. Met de sierlijk gedrapeerde gordijnen links en rechts het venster, vormt de lege zaal een prachtig decor voor de komende uitzending.
Eye Print
‘Ik print, dus ik ben.’
Een foto die niet is afgedrukt op papier, is als een foto die niet is gemaakt. Iedereen die een afgedrukte foto in handen heeft gehad, weet dat de tactiele ervaring ongeëvenaard is. Daarom drukt Renske al haar foto’s, die ze goed vindt, af. Elke week plaatst ze – onder de noemer Eye Print – een digitale foto van een fotoprint online. Ze plaatst de foto met een korte beschrijving hoe de foto tot stand kwam en waar deze over gaat.