Exit

Dirigent Jaap van Zweden wordt geïnterviewd door het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes van zender CBS. De redactie van 60 Minutes  interviewt hem, omdat hij op 20 september 2018 chef-dirigent is geworden van de New York Philharmonic.

Dirigent Jaap van Zweden wordt geïnterviewd voor het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes.
Print van dirigent Jaap van Zweden wordt geïnterviewd voor het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes.

Jaap van Zweden: de tweede Nederlander in New York

Jaap van Zweden is de tweede Nederlandse chef-dirigent van de New York Philharmonic. Willem Mengelberg was ook chef-dirigent van dit orkest: van 1922 tot 1928.

Willem Mengelberg was daar chef-dirigent in een andere tijd. Naar de Verenigde Staten reisde men toen nog – statig – per schip. Hij verbleef langere perioden achter elkaar in New York, voor hij huiswaarts keerde. Anders was de reis de moeite niet waard.

Nu vliegt de redactie van 60 Minutes vanuit de Big Apple in acht uur naar Amsterdam. Ze maken binnen twee dagen hun opnamen en vliegen in acht uur weer terug.

Draaiboek 60 Minutes

Met een draaiboek in de hand filmen de Amerikanen hoe Jaap van Zweden de trap af loopt in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze observeren hem tijdens een repetitie. Ze plaatsen, als het orkest klaar is, hun camera en studiolampen op het podium. Alsof Jaap van Zweden een rekwisiet is, schuiven ze hem – vriendelijk – op zijn plaats. De interviewster neemt haar positie in, terwijl de cameraman controleert of hij iedereen goed in beeld heeft.

Van Zweden klemt zijn partituur van Anton Bruckners Achtste symfonie tegen zijn borst. Het is alsof hij de partituur beschermt voor publiciteit zonder dat de muziek tot klinken komt. Van Zweden is met zijn Amsterdamse tongval een makkelijke prater, maar over deze muziek lijkt hij liever te zwijgen. Over deze muziek communiceert hij het liefst alleen in lichaamstaal, als dirigent, waarbij hij het orkest in de eerste plaats non-verbaal aanvoert. Alleen tijdens repetities geeft hij, wanneer nodig,  mondelinge aanwijzingen.

De zaal is bijna leeg. In het Concertgebouw kun je – letterlijk – een speld horen vallen. Daarom sluipen de weinige mensen die nog in de zaal aanwezig zijn op kousenvoeten rond. De camera loopt. Het interview begint.


Eye Print

‘Ik print, dus ik ben.’

Een foto die niet is afgedrukt op papier, is als een foto die niet is gemaakt. Iedereen die een afgedrukte foto in handen heeft gehad, weet dat de tactiele ervaring ongeëvenaard is. Daarom drukt Renske al haar foto’s, die ze goed vindt, af. Elke week plaatst ze – onder de noemer Eye Print – een digitale foto van een fotoprint online. Ze plaatst de foto met een korte beschrijving hoe de foto tot stand kwam en waar deze over gaat.

Close
Go top